Ce inseamna Paralizia in Somn?
Paralizia in Somn este o dezordonare in care nu poti sa te misti sau sa vorbesti chiar inainte de a adormii sau chiar inainte de a trezii. Nu e periculos, si deobicei dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute.
Paralizia in somn este comuna. Intervievatii din diferite tari arata ca 1/5 din adulti au experiente de genul asta macar o data in viata lor. Acestea deobicei sunt si genetice. Paralizia in somn se poate intampla oricand, cei mai multi oameni le-au avut in adolescenta. Afecteaza ambele sexe egal.
Paralizia in somn este deseori asociata cu narcolepsia, afectiune medicala care se manifesta in timpul zilei prin senzatii de somn necontrolate. Totusi, multi oameni care au avut paralizie in somn nu sufera de narcolepsie.
Simptomele Paraliziei in Somn
In timpul paraliziei in somn, pe langa ca nu poti sa te misti sau sa vorbesti, te poti simtii extrem de speriat. Poti avea halucinatii auditive sau vizuale sau ca ti se pare ca si cum ai plutii deasupra patului. Poti simtii, sau chiar vedea, o persoana inspaimantatoare sau o creatura care te priveste. Poti simtii ca si cum cineva te-ar sufoca sau ca cineva sta peste tine zdrobindu-ti pieptul, sufocandu-te.
Mituri si Legende despre Paralizia in Somn
Multe povesti, care pot fi gasite in culturile din jurul lumii, da vina pentru simptomele paraliziei in somn pe vrajitoare, demon sau alte creaturi supernaturale.
Mult mai recent, cercetarile arata ca unii oameni pretind ca sunt rapiti de extraterestri cand, de fapt, au o paralizie in somn.
Ce cauzeaza Paralizia in Somn si simptomele lui?
Paralizia in somn se intampla atunci cand te muti din faza REM de somn, intr-un stadiu de somn in care e cel mai probabil sa visezi. In timpul REM, majoritatea musculaturii devine paralizata, probabil pentru a prevenii ca sa te ranesti singur in timpul viselor. Cand ai un episod de paralizie in somn, esti constient dar te confrunti cu paralizia asociata cu somnul REM.
Unele persoane se refera la paralizia in somn ca si "constientizarea in timpul paraliziei in somn" (ASP), ca sa distingi de o paralizare normala care se intampla cand dormi si visezi.
In timpul somnului REM, respiratia devine rapida si grea. Muschii tonusului muscular din partea cailor respiratorii superioare incetinesc, si caile tale respiratorii devin partial blocate. In timpul episodului paraliziei in somn, poti simti ca nu ai suficient aer si incerci sa respiri mai adanc. Totusi, daca incerci sa-ti folosesti muschii pieptului penteu a te ajuta sa respiri, ve-i descoperii ca nu-i poti misca. Ve-i simtii ca si o rezistenta, si poti interpreta asta ca si cum cineva iti zdrobeste pieptul. Poti interpreta senzatia de contractie a cailor respiratorii ca si o zugrumare. Daca incepi sa te panichezi, te poti lupta ca sa invingi paralizia. Asta poate cauza spasme si dureri. Creierul poate interpreta asta ca si cum cineva te-ar ataca fizic.
Neurologii cred ca senzatia de teroare intensa care acompaniaza deseori paralizia in somn e cauzata de activitatile din amigdala. Amigdala e partea creierului care proceseaza emotiile. E responsabila cu reactia "lupta sau fugi" si care ne conditioneaza in a ne fi frica de lucruri.