|
Insomnia, o boala a societatii moderne
Insomnia este o problema de actualitate a vietii noastre, datorata suprasolicitarii, a declarat pentru ROMPRES conf.dr.Iuliana Dobrescu, seful Sectiei de Psihiatrie pediatrica de la Spitalul de Psihiatrie ''Alexandru Obregia'' din Capitala. Diagnosticul, a mentionat aceasta, trebuie pus diferentiat, intrucat insomnia poate apare in cadrul unor boli organice sau psihice, sau pur si simplu ca o insomnie primara.
Sunt si tulburari de somn induse de o substanta, de anumite medicamente, a adaugat ea.
Potrivit unor anchete desfasurate de specialisti, acuzele de insomnie devin mai frecvente odata cu avansarea in varsta si mai ales la femei.
In ceea ce priveste prevalenta, sunt putine date referitoare la acest lucru in randul populatiei generale. Anchetele populationale, potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, indica o prevalenta pe un an a acuzelor de insomnie de 30%-45% la adulti. Prevalenta insomniei primare este de aproximativ 1-10% din populatia generala adulta si de pana la 25% la batrani.Aceste date pot fi extrapolate si la Romania.
Factorii care precipita insomnia primara pot fi diferiti de cei care o perpetueaza. Cele mai multe cazuri au un debut brusc, in cursul unui stres psihologic, social sau medical. Insomnia primara persista adesea mult timp dupa ce factorii cauzali originari s-au rezolvat, datorita excitatiei si conditionarii negative.
In ceea ce priveste insomnia la copii, conf.dr. Dobrescu a mentionat printre cele mai importante tulburari de somn pavora nocturna, o frica spontana care apare in somn in prima sau a doua parte la copiii intre 1 si 6 ani si dispare cu timpul.Se manifesta prin trezire brusca, copilul se ridica, plange, nu poate fi linistit, este speriat. Aceste manifestari pot dura intre 5- 10 pana la 30 de minute. Se pare ca sunt mai frecvente in cazul in care copilul s-a speriat, daca doarme in alta casa decat a sa, daca a vazut ceva urat la televizor.De obicei, aceste tulburari dispar dupa 6 ani, a precizat dr. Dobrescu. Ea a adaugat ca exista o categorie de copii la care acest lucru are un substrat cu un mecanism epileptic si atunci trebuie sa se faca o electroencefalograma pentru a vedea daca sunt modificari. In cazul in care apar modificari se aplica un tratament.
O alta tulburare de somn este somnambulismul, care apare in copilarie si se manifesta prin sculat din somn, plimbat prin camera sau in locuri unde se duce de obicei si apoi intoarcerea din nou in pat. Si in spatele acestei afectiuni se poate ascunde din cand in cand epilepsia, a subliniat specialistul.
Halucinatiile sau tulburarile de somn hipnogonice constituie o alta afectiune care apare la copii, fiind data de tulburari de perceptie. Sunt si copii care dorm putin, ei adorm pe la 1-2 noaptea si se trezesc la 6-7 dimineata, fara sa fie vorba de o tulburare de somn, ci avand o componenta genetica.
Privarea de somn poate avea consecinte grave, ca in cazul lui DJ Peter Tripp, pentru care au fost devastatoare. Acest american a stabilit un record, in 1959, stand treaz timp de 8 zile consecutiv. Sanatatea lui totusi s-a resimtit in mod considerabil dupa acest maraton insomniac: comportamentul sau a devenit incoerent si a inceput sa sufere de halucinatii. Aceste simptome nu l-au descurajat pe compatriotul sau Randy Gardner, care a depasit recordul, in 1964, stand treaz 11 zile la rand si al carui experiment este prezentat in imagini la "Sleeping and Dreaming".
"O lume fara somn", o alta sectiune ilustrata prin experimente desfasurate de-a lungul anilor ` 30 si `40 din secolul trecut, studiaza forma in care iluminarea artificiala si rutina zilei de munca pot altera ciclul somnului nostru. In itinerariul oferit de expozitie, vizitatorul poate atinge, auzi si manipula chiar masinariile, inregistrarile si experimentele oferite de Wellcome Collection. In "laboratorul viselor", se poate asista la o simulare de encefalograma si observa pe ecranul unui computer procesul REM (Rapid Eye Movement), experimente care dovedesc cum creierul uman ramane activ in timp ce dormim.
inapoi
|
|