A visa este una din cele mai misterioase experiente ale vietii. In timpul imperiului roman, unele vise se prezentau senatului pentru analiza si interpretare, deoarece se credea ca sunt mesaje de la Dumnezeu. Cei ce interpretau visele ii insoteau chiar si pe liderii militari in batalii si campanii militare. In plus, stim ca multi artisti si-au gasit ideile creative in visele lor. Dar ce stim ca sunt visele? Iata 13 din cele mai interesante fapte pentru noi:
1. Uitam 90% din vise
In 5 minute de la trezire, jumatate din visele noastre sunt uitate. In 10 minute, 90% dispar.
2. Si nevazatorii viseaza
Oamenii ce-si pierd vederea dupa nastere pot vedea imagini in visele lor. Cei ce se nasc fara vedere nu vad imagini in visele lor, dar par la fel de reale toate celelalte simturi: sunetul, mirosul, simtul tactil si emotiile.
3. Cu totii visam
Daca credeti ca nu visati, va inselati! Doar va uitati visele. Orice fiinta umana viseaza (exceptie fac doar cazurile extreme de tulburari psihologice).
4. In vise noi nu vedem decat fete, dar asta e ceva ce deja stim
Mintea noastra nu inventeaza fete, in vise vedem fete adevarate de oameni pe care i-am vazut in timpul vietii dar nu stim sau nu ne amintim ca le-am vazut. Cu totii vedem sute de mii de fete de-a lungul vietii, asa ca avem o rezerva fara sfarsit de caractere pentru creierul nostru ce le foloseste in timpul viselor.
5. Nu toata lumea viseaza in culori
Un procent de 12% viseaza numai in alb si negru. Restul viseaza color. Studii ce s-au desfasurat din 1915 pana in 1950 sustin ca majoritatea viselor erau in alb si negru, dar aceste rezultate au inceput sa se schimbe cu anii ‘60. Astazi, doar 4,4% din visele celor sub 25 de ani sunt in alb si negru. Studii recente sugereaza ca aceste schimbari pot fi corelate cu trecerea la televiziune, filme si media color.
6. Visele sunt simbolice
Daca visati despre anumite subiecte trebuie sa stiti ca adesea nu este vorba exact despre ele. Visele vorbesc intr-un mod extrem de simbolic. Orice simbol ati crede ca a fost ales in visul vostru, cel mai adesea nu despre el e vorba in visele voastre.
7. Emotii
Cea mai comuna emotie experimentata in vis este anxietatea. Emotiile negative sunt mai intalnite in vis decat cele pozitive.
8. Visele recurente
In timp ce continutul celor mai multe vise este intalnit numai o data, cei mai multi dintre noi experimentam visele cu repetitie, sau vise a caror poveste se repeta in alte momente ale somnului. Pana la 70% dintre femei si 65% dintre barbati au vise ce se repeta.
9. Si animalele viseaza
Studii facute pe animale diferite au aratat aceleasi activitati cerebrale in timpul somnului , ca si la oameni. Urmariti somnul unui caine. Labutele i se misca precum atunci cand alearga, iar uneori scoate niste scancete ca si cand ar urmari ceva in vis.
10. Senzatia de paralizie a corpului
Somnul REM (Rapid eye movement) este un stagiu normal al somnului caracterizat prin miscari rapide ale ochilor. Somnul REM sleep in cazul adultilor ocupa cam 20-25% din totalul somnului, circa 90-120 de minute intr-o noapte de somn. In timpul somnului REM corpul este paralizat (se afla intr-o atonie musculara) de un soi de mecanism al creierului nostru pentru a preveni miscarile ce apar in somn. Oricum, acest mecanism este posibil sa fie declansat inainte, in timpul sau dupa somnul normal in timp ce creierul se trezeste.
11. Integrarea visului
Mintea noastra interpreteaza stimulii externi cu care simturile noastre sunt bombardate cand dormim si le fac parte a visului nostru. Asta inseamna ca uneori, in visul noastru, auzim un sunet din viata reala si il integram in el intr-un fel. De exemplu visam ca suntem la concert, in timp ce in alta camera cineva din familie canta la o chitara.
12. Femeile si barbatii viseaza diferit
Barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati. Circa 70% din personajele visului unui barbat sunt alti barbati. Pe de alta parte, visul unei femei contine un numar aproape egal de femei si barbati. Separat de asta, barbatii in general au mai multe emotii agresive in visele lor decat in cele ale femeilor.
13. Visele precognitive
Rezultate ale mai multor studii efectuate pe un numar mare de oameni indica faptul ca intre 18% si 38% dintre ei au experimentat cel putin un vis precognitiv iar 70% au avut un déjà vu. Procentul celor ce cred ca visele precognitive sunt posibile este chiar mai mare, undeva intre 63% si 98%.